Wat maakt jouw haar dunner?

Haren krijgen het flink te verduren gedurende de dag. Verschillende invloeden van binnen- en buitenaf beschadigen je haar. Ben je benieuwd naar de oorzaken van dunner wordend haar? Lees dan meer in dit artikel!

Oorzaken dunner wordend haar

Er zijn verschillende oorzaken die er voor zorgen dat jouw haar dunner wordt. Veel mensen krijgen dunner haar naarmate ze ouder worden en een aantal mensen zijn helaas niet gezegend met een volle bos haar. Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende oorzaken besproken.

Erfelijkheid

Niet alle families zijn gezegend met genen die zorgen voor mooie, stevige haren. Wanneer je van jongs af aan al dun haar hebt, heb je dit hoogstwaarschijnlijk geërfd van jouw familie. Wanneer je haar geleidelijk dunner wordt, heeft dit waarschijnlijk te maken met de hormonen. Dit wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Dit fenomeen is erfelijk en wordt in het volgende punt behandeld.

Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica, of te wel mannelijke kaalheid, komt veel voor bij mannen naarmate ze ouder worden. Ook al wordt met Alopecia Androgenetica de mannelijke kaalheid aangeduid, het blijkt dat vrouwen ook last kunnen hebben van dit fenomeen. Zo heeft ongeveer 70% van de mannen last van alopecia androgenetica en ongeveer 40% van de vrouwen in Nederland. Dit verschijnsel kan al ontstaan tijdens de puberteit. Alopecia Androgenetica bij mannen is meestal het eerst zichtbaar bij de slapen en op de kruin. Bij vrouwen is het meestal zichtbaar op de middellijn van het hoofd. Bij vrouwen uit dit zich meestal niet met geheel kale plekken, maar in plaats daarvan wordt de haardichtheid verminderd en worden de haren dunner en minder stevig, waardoor ze vervolgens sneller afbreken. Alopecia androgenetica is een vervelend verschijnsel, vooral wanneer dit al begint op een jonge leeftijd. Haar dat weg is, komt niet meer terug. Mannelijke kaalheid ontstaat doordat mannelijke hormonen zich gaan binden aan de receptoren op de haarfollikels, waardoor de ontwikkeling van de haargroei wordt teruggebracht. Hierdoor worden de haarfollikels op den duur geleidelijk kleiner.

Stress

Dat stress invloed heeft op het lichaam is algemeen bekend. Ook op het uiterlijk van je haren heeft stress invloed. Zo heeft het stresshormoon cortisol indirect invloed op de haargroei. Cortisol ontstaat door zowel lichamelijke stress als geestelijke stress en zorgt onder andere voor meer dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam. Zodra het DHT level verhoogd wordt in het lichaam, heeft dit invloed op de haarfollikels. Het kan leiden tot een vertraagde haargroei of zelfs tot een stop van de groei. Het effect van DHT op de haarfollikels is groter op mannen dan op vrouwen.

Zwangerschap

De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat het aantal haren in het haargroeiproces flink wordt verhoogd. Echter, na de bevalling wordt er weer minder oestrogeen aangemaakt waardoor de haren in de groeiproces snel overgaan naar het afbreekproces. Hierdoor ervaren veel vrouwen haaruitval na de zwangerschap.

Voeding

Voeding is belangrijk voor alle functies van het lichaam. Je uiterlijk is een goede afspiegeling van je gezondheid en voeding speelt hierbij een grote rol. Ook voor je haren is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. De juiste voeding kan net dat verschil maken. Een te kort aan proteïne zorgt er voor dat je haar er minder mooi uit ziet. Het is belangrijk dat je voldoende vis, vlees, eieren, linzen, bonen of sojamelk binnen krijgt. Daarnaast is een inname van gezonde verzadigde vetten ook een pre, deze vetten zitten bijvoorbeeld in olijfolie, noten, roomboter, kokosolie, zaden, vetten en chiazaden.

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op het groeiproces van de haren. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de haarzakjes het haar niet goed genoeg kunnen vast houden. Hierdoor ontstaat haaruitval.

Wat kun je doen om je haar dikker te krijgen?

Zoals eerder vernoemd is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze kunnen net het verschil maken en je haar er levendiger uit laten zien. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste haarverzorging te gebruiken die je haar voedt en mogelijk ook dikker maakt, bijvoorbeeld de haarverzorging van Revita. De Revita shampoo en conditioner helpen haaruitval te voorkomen en kunnen haargroei bevorderen. Daarnaast wordt de haarstructuur verbeterd.

Andere interessante artikelen