Een blaasontsteking, ook wel een urineweginfectie (UWI) genoemd, is wanneer een deel van je urinewegen geïnfecteerd raakt, inclusief je nieren, blaas en urethra. Een urineweginfectie komt veel vaker voor bij vrouwen omdat ze een groter risico lopen dan mannen, waarbij wordt gezegd dat de kans dat een vrouw er in haar leven één krijgt 1 op 2 is, terwijl dit voor mannen slechts 1 op 10 is. Het kan een erg pijnlijke ervaring zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een blaasontsteking kunt herkennen zodat je zo snel mogelijk kunt handelen.
Wat Veroorzaakt Een Blaasontsteking?
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt doordat bacteriën via de urethra (de buis die urine uit het lichaam voert) de urinewegen binnenkomen. De bacterie bereikt dan de blaas en vermenigvuldigt zich, waardoor er een infectie ontstaat. Het urinewegsysteem is ontworpen om de meeste bacteriën te weren, maar dit defensiemechanisme is niet altijd ondoorbreekbaar. Dit komt omdat externe factoren van invloed kunnen zijn op hoe de bacteriën in de urinewegen terechtkomen.
Tekenen Van Een Blaasontsteking Bij Vrouwen
Er zijn verschillende manieren waarop bacteriën bij vrouwen tot een urineweginfectie kunnen leiden. De eerste is door het maagdarmkanaal en een type bacterie genaamd Escherichia coli of E. coli. Deze bacterie komt uit de darmen en komt uit de anus en kan dan de plasbuis bereiken. Dit is de reden waarom artsen zeggen dat vrouwen van voor naar achter moeten vegen wanneer ze naar het toilet gaan om het risico van infectie te verminderen.
Een andere oorzaak van een blaasontsteking is geslachtsgemeenschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dit komt omdat de vagina slechts een korte afstand van de urethra is, waardoor bacteriën zich gemakkelijk van de ene naar de andere kunnen verspreiden als de juiste hygiëne niet wordt toegepast. Daarom wordt het ook ten strengste aanbevolen voor vrouwen om na het vrijen naar het toilet te gaan om de urethra te spoelen en eventuele bacteriën te verwijderen.
Andere factoren die je een hoger risico kunnen geven om een blaasontsteking te krijgen, zijn onder meer genen en ziekten. Voor sommige vrouwen betekent de vorm van hun urinewegen dat ze kwetsbaarder zijn. Bovendien kunnen aandoeningen zoals diabetes leiden tot een aanzienlijk verzwakt immuunsysteem, waardoor urinewegen minder effectief bacteriën bestrijden. Aandoeningen die de urinestroom kunnen beïnvloeden, zoals een beroerte en nierstenen, brengen ook een risico met zich mee.
Symptomen
Het is belangrijk dat je weet hoe je een blaasontsteking moet herkennen om zo snel mogelijk tot actie over te kunnen gaan wanneer je er één hebt. De tekenen en symptomen van een blaasontsteking kunnen van persoon tot persoon verschillen en sommigen zullen deze mogelijk pas in een later stadium hebben. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een UTI waarop je moet letten:
- Een sterke en aanhoudende drang om te plassen
- Een branderig gevoel bij het plassen
- Vaak kleine hoeveelheden urine plassen
- Troebel ogende urine
- Rood, felroze of bruin ogende urine
- Bloed in de urine
- Sterk ruikende urine
- Bekkenpijn
Verschillende Type Blaasontstekingen
Afhankelijk van het specifieke deel van het urinewegsysteem dat is geïnfecteerd, kunnen er aanvullende symptomen optreden waarop je kunt letten. Er zijn drie verschillende delen van de urinewegen die besmet kunnen zijn met een urineweginfectie: de nieren, blaas en urethra. Hier zijn meer specifieke symptomen om op te letten om één van deze aan te duiden:
Nieren (acute pyelonefritis)
- Bovenrug- en zijpijn
- Hoge koorts
- Koude rillingen
- Misselijkheid
- Overgeven
Blaas (cystitis)
- Bekkendruk
- Pijn in de onderbuik
- Frequent en pijnlijk plassen
- Bloed in de urine
Urethra (urethritis)
- Branden met plassen
- Ontlading
Hoe Behandel Je Een Urineweginfectie?
Als je denkt dat je één van de bovenstaande symptomen van een blaasontsteking hebt, kun je naar je arts gaan waar ze een urinetest uit kunnen voeren. Wanneer er een blaasontsteking geconstateerd wordt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk een behandeling voorschrijven in de vorm van antibiotica. Deze duren meestal 3 dagen, maar kunnen oplopen tot 7 dagen als de blaasontsteking ernstiger is.
Er zijn ook veel thuisbehandelingen die je naast de antibiotica kunt proberen om te helpen. Zorg er ten eerste voor dat je veel water drinkt, omdat dit kan helpen om de bacteriën uit je systeem te spoelen. Je kunt ook pijnverlichters proberen, zoals paracetamol of een verwarmingskussen die je direct op het gebied kunt leggen. Er kan ook een behandeling zonder recept zijn, maar je moet je apotheker of arts dan eerst om advies vragen, vooral als je voor een behandeling zonder antibiotica kiest.
Hoe Voorkom Je Een Blaasontsteking?
Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om de kans op een blaasontsteking te verminderen.
Ten eerste, omdat de belangrijkste oorzaak van een blaasontsteking is dat bacteriën zich vanuit de vagina of anus naar de urethra verspreiden, is het belangrijk dat je dit gebied schoon houdt. Je kunt dit doen door van voor naar achter te vegen nadat je naar het toilet bent gegaan en regelmatig het gebied schoon te maken onder de douche.
Ten tweede, probeer naar het toilet te gaan wanneer je moet in plaats van het op te houden. Probeer ook, indien mogelijk, na seks naar het toilet te gaan om bacteriën weg te spoelen. Je moet ook het genitale gebied altijd schoon en droog houden en strak ondergoed te vermijden.
Ten slotte moet je cranberries aan je dieet toevoegen. Deze zijn rijk aan antioxidanten om het gebied te beschermen en kunnen ook helpen om bacteriën te bestrijden. Je kunt het verse fruit of het cranberrysap aan je dieet toevoegen, maar het simpelste is een cranberrysupplement, omdat dit makkelijk in te nemen is.
Overzicht
Over het algemeen komen urineweginfecties vaak voor bij vrouwen, dus schaam je niet als het je overkomt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de oorzaken van een blaasontsteking, zodat je een blaasontsteking zo snel mogelijk herkent en tot actie overgaat om het te bestrijden.